DRUŠTVO KURENTI CENTER

KURENTOVANJE

KURENTOVANJE

Kurentovanje - čas, ki prinese magično veselje in razigranost ter pridih mističnosti - je ena najpomembnejših tradicionalnih prireditev v Sloveniji in srednji Evropi. 

Hkrati je največja pustno - karnevalska prireditev v Sloveniji z več kot 40. letno tradicijo organiziranih prireditev. Osnovni namen kurentovanja je ohranjanje in razvoj izjemne premično kulturne dediščine in etnografskega izročila Ptujskega območja in Slovenije.
Izhaja iz stoletne tradicije praznovanja pusta na Dravskem in Ptujskem polju. 

V pustnem času privrejo na dan pustni običaji, šege in navade, ki dajejo duška naši, med letom skriti, radoživosti in veselju. V Sloveniji najdemo zelo raznoliko in pisano druščino pustnih običajev in prek sto vrst različnih mask, vendar po našem mnenju niso nikjer tako privlačni in poznani, kot na ptujskem Kurentovanju. Kurenta - Koranta pozna ne le Slovenija, temveč tudi svet. 

Tradicionalno ptujsko Kurentovanje je prireditev, ki se začne v soboto, dober teden pred pustnim torkom, s srečanjem tipičnih slovenskih pustnih likov in mask. Prireditve se vrstijo ves teden; v popoldanskem času zaživijo mestne ulice in trgi z nastopi umetnikov, uličnih gledališč, glasbenikov in drugih, zvečer pa se nadaljuje zabava v pustnih kostumih, ob obilici dobre hrane in pijače v karnevalski dvorani, kjer nastopajo popularne domače in tuje glasbene skupine. 

Prireditve dosežejo svoj vrh v nedeljo s tradicionalno mednarodno pustno povorko, končajo pa se v torek s pokopom pusta.